Bérlet kisokos - Mit kell tudni az országbérletről, a vármegyebérletről és a Budapest-bérletről?

1 hónap ezelőtt 37

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Hogyan és mivel közlekedik a Magyar?!  Egyre jobban megéri vármegye vagy ország bérlettel.

A közelmúltban többféle forgatókönyvet is bejelentettek a tömegközlekedésben használt jegyek és bérletek rendszerének átalakításáról, de cikkünkben nem szeretnénk mindegyikre kitérni. A MÁV-Volán új honlapján megjelent információk alapján az országbérletre, a vármegyebérletre és a Budapest-bérletre vonatkozó 2024. március 1-től bevezetésre kerülő legfontosabb tudnivalókat tisztázzuk.

A tömegközlekedésben jelentős bérletreformnak lehetünk tanúi, amely a MÁV, a Volán, a Hév és a BKK járatait is érinti. A változás lényege, hogy a MÁV és a Volán megszünteti a kilométer alapú elszámolású bérleteket, helyettük kétféle bérlettípus marad: az országbérlet és a vármegyebérlet. Az országbérlettel az egész országban, míg a vármegyebérlettel az adott vármegyén belül lehet korlátlanul utazni a helyközi buszokon és a vonatokon egyaránt.

Új napijegyek a helyközi közlekedésben

2024. március 1-től bevezetésre kerül az ország- és vármegyebérlet napijegy változata, a Magyarország24 és Vármegye24, amelyek 24 óráig lesznek érvényesek. A Magyarország24-gyel 4.999 Ft-ért utazhatunk az egész ország területén a távolsági buszokon, vonatokon és HÉV-eken, míg a Vármegye24-et 999 Ft-ért használhatjuk korlátlanul helyközi közlekedésre az adott vármegyében.

Fontos, hogy a napijegyek csak a vonatok, hévek, kék és sárga volánbuszok teljes vonalán vehetők igénybe, de például nem lehet velük felszállni a BKK járataira.

A két új napijegy típus abban különbözik egymástól, hogy a Magyarország24-gyel külön megváltott helyjegy birtokában a helyjegyköteles vonatokon is lehet utazni, míg a Vármegye24 napijeggyel nincs erre lehetőség.

Milyen kedvezmények vehetőek igénybe?

A bérletek esetén a teljes árú mellett 90%-os kedvezménnyel lehet tanuló bérletet vásárolni.

Bérletek

Teljesárú bérlet ára

Tanuló bérlet ára

Országbérlet

18.900 Ft

1.890 Ft

Vármegyebérlet

9.450 Ft

945 Ft

A napjegyeknél pedig a teljesárú változaton túl kétféle kedvezménytípus marad érvényben, az 50%-os kedvezménnyel megvásárolható napijegy és a díjmentes. Félárú napijegyet válthatnak többek között jogosultak a 14 és 25 év közötti fiatalok, valamint közalkalmazottak, mint például a pedagógusok, az egészségügyi dolgozók és a tűzoltók. Ingyen utazhatnak a helyközi járatokon a 14 év alatti gyermekek, a 65 év felettiek, és a nyugdíjasok, valamint a fogyatékkal élők és kísérőik, továbbá például a magyar igazolvánnyal rendelkezők évente 12 alkalommal.

Hogyan használhatóak az ország- és vármegyebérletek a BKK járatain?

Az országbérlettel és a Pest vármegyebérlettel lehet használni a budapesti tömegközlekedési eszközöket. Továbbra is érvényben marad az a lehetőség, hogy akik Budapest-bérlettel rendelkeznek, a főváros közigazgatási határán belül utazhatnak bérletükkel a MÁV-START vonatain, a MÁV-HÉV és a Volánbusz-járatain. Érdemes nézni a kiadott információsanyagokat. 

2024. március 1-től csökken a Budapest-bérlet áraa teljes árú bérlet 8.950 Ft lesz, tehát 500 Ft-tal kerül majd kevesebbe, mint a Pest vármegyebérlet.

Olvassa el a teljes cikket