Változott a cafeteria-rendszer: előtérbe került az ajándékozás

2 hónapja ezelőtt 37

bohócdoktor szja 1% felajánlás

A cafeteria rendszerre vonatkozó változások bár elsősorban a munkáltatókat érintik, közvetve a munkavállalókra is hatással lehetnek, hiszen a kedvező adózási feltételekkel rendelkező elemekkel bőkezűbben bánhat a munkáltató. Cikkünkben az idei év legfontosabb változásait mutatjuk be.

Havi helyett negyedéves bevallás kötelezettség

Az egyik jelentős változás, amely a munkáltatók adminisztrációs terheit csökkenti, az az, hogy 2024. január 1-től a béren kívüli és az egyes meghatározott juttatások utáni adókötelezettséget a juttatás negyedévét követő hónap 12-éig kell teljesíteni.

Milyen elemek tartoznak a juttatások közé?

  • magáncélú telefonhasználat
  • csekély értékű ajándék juttatása
  • a rekreációs keretet meg nem haladóan adott SZÉP kártya támogatás

Fontos azonban megjegyezni, hogy a rekreációs keretet meghaladó SZÉP kártya-juttatás esetén továbbra is maradt a havi bevallási és adófizetési kötelezettség, azaz a tárgyhót követő hónap 12-éig kell a kötelezettségeknek eleget tenni.


Többször adható csekély értékű ajándék

Bár a csekély értékű ajándékozás inkább a karácsonyi időszakban jellemző a munkáltatókra, idéntől a korábbi egy alkalom helyett ugyanazon magánszemélynek évente háromszor adhat ilyet a munkáltató, kifizető a munkabérnél kedvezőbb adófizetési kötelezettség mellett.


Mi számít csekély értékű ajándéknak?
Csekély értékű ajándéknak minősül a minimálbér 10 százalékát (26 680 forintot) meg nem haladó értékű termék, szolgáltatás.


Akár adómentesen is adható csekély értékű ajándék – borászati termékek juttatása

A karácsonyi céges rendezvényeken népszerű ajándék a bor és a pezsgő, amelyet 2023. november 26-tól a munkáltató a jogszabályban megjelölt korlátozásokkal adómentesen adhatja csekély értékű ajándékként a munkavállalóknak, tehát nem kell személyi jövedelemadót és szociális hozzájárulási adót fizetnie utána.


A borászati termékek adómentes juttatásának több feltétele is van.

  1. Közvetlenül a borászattól vásárolt, palackozott, oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel vagy oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel ellátott bor, borászati termék adható adómentesen.
  2. Az ilyen célból beszerzett borászati termékekről ezen felül nyilvántartást is kell vezetni, amelyből megállapítható a beszerzés forrása és a termék felhasználásának módja is.

Azonban borászati terméket adómentesen csekély értékű ajándékba továbbra is évente egyszer lehet adni, egyes meghatározott juttatásként a minimálbér 10 százalékát meg nem haladó értékben, melyben a borászati termékre jutó érték adómentes.

A borászati termékek után azonban nem csak csekély értékű ajándékként nem keletkezik a cégeknek adófizetési kötelezettsége, hanem a vonatkozó szabályok betartása mellett üzleti ajándékként partnereiknek vagy reprezentációs és nem reprezentációs célú vendéglátás keretében is juttathatnak bort és borászati termékeket.
 
Forrás: NAV
kép forrása: Pexels

Szerző
Szabó Éva


Olvassa el a teljes cikket