Szokott eladni ezt-azt az interneten? Tudja, mikor kell adóznia?

2 hónapja ezelőtt 84

bohócdoktor szja 1% felajánlás

A személyi jövedelemadónk egy részét felajánlhatjuk különböző szervezeteknek, egyesületeknek, és az egyházaknak. Utánajártunk, hogy hogyan és meddig rendelkezhetünk az adónk 1+1 százalékáról. Az szja törvény lehetőséget ad arra, hogy a befizetett adónk egy részéről magunk rendelkezzünk. Egy részét felajánlhatjuk különböző civil szervezeteknek, egy másik részét pedig valamelyik egyháznak. Ha valaki nem rendelkezik az adója 1 százalékáról, akkor ez a pénzt nem vész el, hanem a költségvetésben marad. Erre érdemes figyelni a nyilatkozattételkor.

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06

gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásKik is vagyunk? 2003 óta sikeresen működik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Évente tízezernél több alkalommal segít a szervezet nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, időseknek. Az alapítvány által működtetett Centerke Közösségi Tér, a Szeretetcsoki - csokigyűjtés, a Mesedoktor, a Bohócdoktor Csapat segítő tevékenysége, a sok - sok program, közhasznú tevékenység nem lehetne ilyen sikeres, ha a támogató magánszemélyek, cégek, a személyi jövedelemadó 1% felajánlók nem lennének. Hálásan köszönjük! Tegyük közösen jobbá a bajban lévők helyzetét. Klikk ide: Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ismerd meg a jótékonysági programokat.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06

állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06

adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószámA gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Bohócdoktorok segítik a gyógyuló gyermekeket, a családokat, az egészségügyi intézményeket, az adó 1 százaléka óriási segítség

Adó 1 százalék felajánlással az állatok megmentésében vehet részt

=======adó 1%=======

Egyre népszerűbbek az online piacterek, mint a Vinted, a Marketplace, vagy a Jófogás. Sokan adják el feleslegessé vált használati tárgyaikat az interneten, azonban érdemes tisztában lenni az értékesítésre vonatkozó adózási szabályokkal, hiszen a NAV ellenőrei rendszeresen vizsgálják ezen platformokat. Hamarosan itt a személyi jövedelemadó-bevallási határidő, ezért összefoglaljuk, kinek milyen teendője van az online értékesítései után.


Mekkora értékhatárig nem kell adó fizetni?


Alkalomszerű értékesítés esetén, amikor valaki feleslegessé vált ruháit, megunt könyveit, lecserélt műszaki cikkeit vagy bútorait adja el az interneten, akkor az ingó vagyontárgy átruházására vonatkozó szabályok érvényesek. Ha az adóévben együttesen nem haladja meg a magánszemély értékesítésből származó bevétele a 600 ezer forintot, vagy az abból megállapított évi összes jövedelme a 200 ezer forintot, akkor nem keletkezik sem bevallási, sem adófizetési kötelezettsége.


Hogyan kell a jövedelmet megállapítani?


A jövedelem a bevétel és a költség különbözete. A használt cikk eladási árából tehát le lehet vonni az eredeti vételi árat, és minden olyan beruházás költségét, amelyet a tárgy értékének növelésére fordítottak, illetve az eladással kapcsolatos költségeket, mint például a hirdetési vagy szállítási költségeket.

Abban az esetben, ha nem igazolható az eladott tárgy eredeti vételi ára, akkor jövedelemnek a bevétel 25%-a minősül.


Mit kell tenni, ha átlépi az értékhatárt?

Amennyiben a magánszemély ingóságai értékesítéséből 2023-ban 600 ezer forintot meghaladó bevételt, vagy 200 ezer forintnál több jövedelmet szerzett, akkor az külön adózó jövedelemnek számít. Ez esetben a 200 ezer forint feletti jövedelem után 15%-os adót kell fizetni, amelyet az szja-bevallásban kell megállapítani és 2024. május 21-ig kell megfizetni.

A legegyszerűbben az eSZJA felületen a bevallási tervezet kiegészítésével lehet bevallani az online piactereken történő értékesítésből származó jövedelmet. A bal oldali listában ki kell választani a „Más elkülönülten adózó jövedelmek” témakört, majd a 163. sorban kell feltüntetni a bevételt és a költséget. Ezen adatokból a felület kiszámolja a jövedelmet és a fizetendő adót is. Könnyen az érintett sorhoz lehet navigálni a kereső használatával, ehhez csak az „ingó” kifejezést kell beírni a keresőmezőbe.


Mikor számít gazdasági tevékenységnek a használt cikk értékesítés?

Ha az eladás üzletszerűen, tartós vagy rendszeres jelleggel történik, akkor gazdasági tevékenységről beszélünk, és a szerzett jövedelem önálló tevékenységből származó jövedelemnek számít. Ez esetben a jövedelem után 15% személyi jövedelemadót és 13% szociális hozzájárulást kell fizetni, valamint adószámot is kell igényelni a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól.

Olvassa el a teljes cikket