Mit kell tudni az üvegvisszaváltásról?

3 hónapja ezelőtt 44

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Mi a visszaváltási rendszer célja?

Az EU előírása szerint 2029-ig a tagállamoknak a PET palackok 90%-át vissza kell gyűjteniük és újra kell hasznosítaniuk. Ez alapján a 2024. január 1-jétől bevezetésre kerülő visszaváltási rendszer célja, hogy 3 éven belül elérje a műanyag, az üveg palackok és a fém italos dobozok 90%-os újrahasznosítását, ezzel is támogatva a körforgásos gazdaság működését.

Milyen csomagolásokat lehet majd visszaváltani?

Kizárólag azok a 2024. január 1. után forgalomba hozott műanyag, fém vagy üveg alapanyagú és 0,1 - 3 literig terjedő űrtartalmú palackok lesznek visszaválthatóak, amelyeken a visszaváltási logó szerepel. Ezek a termékek új vonalkóddal lesznek ellátva, amely alapján a visszaváltó automata azonosítani tudja majd a csomagolást. Fontos továbbá, hogy a vonalkódon túl a visszaváltó automaták a csomagolás formáját és súlyát is felismerik, így a visszaváltáshoz nem szabad a flakonokat összenyomni. A visszaváltási kötelezettség nem fogja érinteni a tej alapú termékek csomagolását.

A gyártók 2024. június 30-ig kaptak haladékot a visszaváltható csomagolásra történő átállásra, így eddig az időpontig a nem visszaváltható csomagolású termékeket is forgalomba hozhatják még, Ezen időszak alatt tehát megtalálhatóak lesznek a boltok polcain ugyanazon termékek visszaváltható és nem visszaváltható, logó nélküli csomagolásban is.

Mit jelent az egyutas és az úgynevezett többutas termék?

Az újrahasznosíthatóság szempontjából a palackoknak két típusát különböztetjük meg. Vannak az egyutas italtermékek, amelyekért egységesen 50 Ft visszaváltási díjat fizet majd a vásárló, amelyet a csomagolás visszaváltásával kaphat vissza. Valamint vannak a többutas, azaz újratölthető termékek, amelyek visszaváltási díját a gyártó határozhatja meg, és a díj mértékét fel kell tüntetni a visszaváltási logóban is.

kép forrása: mohu.hu

Hol lehet a palackokat visszaváltani?

A 400 négyzetméternél nagyobb élelmiszerüzletekben kötelező gépi úton biztosítani a visszaváltást, emellett a kisebb eladótérrel bíró üzletek is csatlakozhatnak önkéntesen a rendszerhez, üzemeltethetnek gépi vagy kézi visszaváltópontot.

A Repontokról tájékozódni a Mohu honlapján a térképes keresőben lehet.

Milyen formában jár vissza a visszaváltási díj?

A visszatérítésnek három módja lesz. Az egyik megoldás, hogy a gépi visszaváltás során az automata a visszatérítendő összegről egy utalványt állít ki, amely a kereskedőnél levásárolható vagy készpénzre váltható. Az automaták esetén lehetőség lesz arra is, hogy visszatérítendő összeget jótékony célra ajánljuk fel. Emellett hamarosan elkészül a kötelező visszaváltási rendszer applikációja, amely segítségével a felhasználói fiókban megadott bankszámlaszámra kiutalható a visszatérítendő díj összege.

kép forrása: Pexels

Olvassa el a teljes cikket