Mire kell figyelni, hogy biztosan célba érjen az 1%-os felajánlás?

4 hónapja ezelőtt 87

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Adó 1% felajánlással a Bohócdoktorokért!

Adóbevalláskor 1%-hoz az adószám: 18472273-1-06

Szja 1+1 százalék felajánlással idén is dönthet adója egy részéről! Adó 1% felajánlása néhány perc alatt az eSzja felületen végbevihető. Amennyiben szeretné felajánlani adója 1%-át, az erre vonatkozó rendelkező nyilatkozatot kell kitöltenie az eSzja ügyfélkapun. Az üres formanyomtatványt megkaphatja munkáltatójától, a NAV-tól vagy az ügyfélkapunk elektronikusan is elérheti. A kitöltött nyomtatványt egy lezárt borítékban adja át munkáltatójának vagy helyezze az adóbevallását tartalmazó nagy borítékba, illetve elektronikusan is elküldhető a NAV részére. Támogasson 1 százalékkal alapítványt, egyesületet, egyházat!

Mátrix Közhasznú Alapítvány
Adószám: 18472273-1-06

gyermekmentő, jótékonysági, adó egy százalék, adóbevallás, alapítvány adószám megadásKik is vagyunk? 2003 óta sikeresen működik a Mátrix Közhasznú Alapítvány. Évente tízezernél több alkalommal segít a szervezet nagycsaládosoknak, nélkülözőknek, időseknek. Az alapítvány által működtetett Centerke Közösségi Tér, a Szeretetcsoki - csokigyűjtés, a Mesedoktor, a Bohócdoktor Csapat segítő tevékenysége, a sok - sok program, közhasznú tevékenység nem lehetne ilyen sikeres, ha a támogató magánszemélyek, cégek, a személyi jövedelemadó 1% felajánlók nem lennének. Hálásan köszönjük! Tegyük közösen jobbá a bajban lévők helyzetét. Klikk ide: Mátrix Közhasznú Alapítvány. Ismerd meg a jótékonysági programokat.

Orpheus Állatvédő Egyesület
Adószám: 18464654-1-06

állatmenhely, állatvédő, adó egy százalék, adóbevalláskor, egyesület adószámAz állatmentő egyesület 1999-óta működik. Évente 800 kutya és cica megmentésében segít minden adó 1% felajánló. A www.ebangyal.hu oldalon sok hasznos dolog mellett az örökbe fogadható állatok fényképes adatlapjai elérhetőek. Az állatvédelmi gazdikereső mellett az egyesület oktatási és szemléletformáló programja a felelős állattartást segíti, így az egyesület támogatása még inkább érdemes.
Internetes oldalunk a www.orpheus.hu címen érhető el.

Bohócdoktor Csapat
Adószám: 18472273-1-06

adó 1 % bohócdoktorok, gyermekkórház, gyermekmentés, adóbevallás, alapítványi adószámA gyermekmentő, szociális, egészségvédelmi alapítvány fő tevékenysége 2008 óta a Gyógyító Bohócdoktorok Program, melynek célja, hogy beteg, sérült gyermekek minél hamarabb a gyógyulás útjára léphessenek. A bohócdoktorok a klinikák, kórházak, rendelő intézetek számára teljesen INGYENESEK. A bohócdoktorok a gyerekek mellett az egészségügyi szakdolgozókkal is foglalkoznak. Az alapítványnak felajánlott adó 1% az egész éves kórházi segítést és gyógyítást támogatja. Weboldalunk a Bohócdoktorok címen érhetők el.

Az szja 1+1%-áról – függetlenül az szja-bevallás módjától – a bevallással együtt vagy külön is lehet rendelkezni.

adó 1 százalék felajánlás - így is segíthetünk!

A nyilatkozat legegyszerűbben elektronikusan nyújtható be

az e-SZJA webes felületen, online kitöltve vagy
az ÁNYK-ban a bevallással együtt, annak EGYSZA lapját is kitöltve vagy
külön, a EGYSZA nyomtatvány kitöltésével.

Papíralapon benyújtható postán keresztül, vagy személyesen, illetve meghatalmazott által, lezárt borítékban a NAV ügyfélszolgálatain

======================================

Ahhoz, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal teljesítse a magánszemélyek 1+1 %-os felajánlását, érvényes rendelkezőnyilatkozatra van szükség. A rendelkezés azonban nem csak a magánszemély, hanem a megjelölt kedvezményezett miatt is érvénytelenné válhat. Cikkünkben összegyűjtöttük, hogy mire kell figyelni ahhoz, hogy érvényes legyen az 1+1%-os rendelkezés.

Az első és legfontosabb feltétele az 1+1%-os felajánlás érvényességének, hogy a rendelkezőnyilatkozatot a megjelölt határidőig, 2024. május 21-ig el kell juttatni az adóhatósághoz. Mivel a határidő jogvesztő, így késedelmes benyújtás esetén a nyilatkozat automatikusan érvénytelen lesz.


Milyen hibák miatt válhat még érvénytelenné a magánszemély rendelkezése?

Ha a civil kedvezményezett adószámát, vagy a technika számmal rendelkező kedvezményezett technikai számát nem tartalmazza a nyilatkozat, vagy hibás, esetleg nem olvasható a megjelölt azonosító, akkor érvénytelen a rendelkezés.

Abban az esetben sem érvényes a nyilatkozat, ha azon a magánszemély két ugyanolyan kedvezményezetti körbe tartozó szervezetet jelölt meg, például két alapítványt vagy két egyházat.

Érvéntelennek minősül a nyilatkozat, ha a magánszemély azt munkáltatója útján juttatja el az adóhatósághoz, de a borítékon nem szerepel az adószáma, vagy a boríték nincs lezárva, esetleg a lezárt boríték ragasztási felületét nem írta alá.

Amennyiben a magánszemély az adóját a megadott határidőig nem fizette meg, akkor szintén érvénytelennek tekinti az adóhatóság a rendelkezést.

Akkor sem érvényes a rendelkezés, ha a NAV legfeljebb 12 havi részletfizetést vagy halasztást engedélyezett a magánszemélynek az adója megfizetésére, de az az engedélyezőhatározatban előírt feltételeket nem teljesítette.

Az adóhatóság nem fogadja el továbbá a többes rendelkezést. Ez azt jelenti, hogy ha leadott nyilatkozata után az adózó úgy dönt, hogy mégis inkább másnak szeretné felajánlani adója 1+1%-át, és még egy nyilatkozatot benyújt, akkor mindkettőt érvénytelennek tekinti a hivatal.


Milyen problémák merülhetnek fel a kedvezményezettek oldaláról?

Nem érvényes a rendelkezés, ha az adózó olyan szervezetet jelölt meg, amely nem szerepel a felajánlásra jogosultak listáján.

A kedvezményezett miatt akkor válik érvénytelenné a rendelkezés, ha az nem tett eleget a törvényben meghatározott elszámolási kötelezettségének, ezért kizárásra került.

Abban az esetben, ha az adózó bármely okból érvénytelen nyilatkozatot adott le, akkor az adóhatóság felveszi vele a kapcsolatot. Tehát aki nem kapott ilyen értesítést a NAV-tól, és az általa választott kedvezményezett szerepel a NAV listáján, az nyugodt lehet afelől, hogy felajánlása célba ért.


Olvassa el a teljes cikket