A vallási közösségek még december 31-ig igényelhetnek technikai számot

4 hónapja ezelőtt 35

bohócdoktor szja 1% felajánlás

Segítünk az 1+1% felajánlásában

Már csak

-ig

nyilatkozhat adója 1+1 %-áról!

Keresés

Facebook

A vallási közösségek még december 31-ig igényelhetnek technikai számot

2023-12-13 00:00:00

Az 1+1%-os felajánlások gyűjtéséhez a civil szervezetnek előzetesen elektronikus formában szükséges regisztrálniuk a Nemzeti Adó-és Vámhivatalnál, a vallási közösségek pedig technikai szám igénylésével kerülhetnek fel a felajánlására jogosultak listájára.

Azoknak a civil szervezeteknek, amelyek még nem rendelkeztek érvényes civil kedvezményezett regisztrációval, azaz korábban nem nyújtottak be EGYREG-adatlapot, 2023. október 2-ig kellett online a 23EGYREG jelű adatlap kitöltésével regisztrálniuk a NAV-nál. A nyomtatványhoz a kitöltési útmutatóban felsorolt nyilatkozatokat, okiratokat és igazolást is nélkülözhetetlen volt csatolni. A regisztrációs csomag benyújtásával a regisztrációt követő évtől, azaz 2024-től válhattak jogosulttá a civil szervezetek a magánszemélyek által felajánlott 1%-okra. Mivel a határidő jogvesztő, így azok a szervezetek, akik ezt nem tették meg, már nem számíthatnak 2024-ben a felajánlásokra.

Kivételt képeznek ez alól az alábbi esetek, amikor határidőn túl is benyújtható az adatlap. A civil kedvezményezett:

  • jogutódlással megszűnik, vagy a jogutód szervezet a kedvezményezett civilszervezetből vált ki, mivel a jogutód szervezet nem válik automatikusan civil kedvezményezetté,
  • azt jelenti be, hogy már nem felel meg a regisztráció feltételeinek,
  • másik belföldi pénzforgalmi számlaszámot kíván megjelölni az szja számára felajánlott 1%-ának fogadására.

A vallási közösségeknek azonban hosszabb határidő áll rendelkezésükre. Ahhoz, hogy 2024-től igényt tarthassanak a +1%-os felajánlásokra, elegendő 2023. december 31-ig technikai számot kérniük a NAV-tól. Ennek igénylésére nincs rendszeresített nyomtatvány, kötetlen formában kérvényezhetik a hivataltól. Abban az esetben, ha a szervezet már szerepel a bírósági nyilvántartásban, akkor akár kérheti jogelődje korábbi technikai számát, vagy igényelhet új technikai számot is.

A technikai számok négyjegyű számok, amelyek nullával, eggyel vagy kettővel kezdődnek, és nem sorrendben vannak kiosztva azért, hogy kevésbe legyen összekeverhetőek. A felajánlásra jogosult vallási közösségek mellett a kiemelt költségvetési előirányzat is rendelkezik technikai számmal, amely a 2023-as rendelkező évre vonatkozóan a 1823-as technikai számmal a Nemzeti Tehetség Program.

Mind a technikai számmal rendelkezők, mind a felajánlásra jogosult civil szervezetek listáját közzéteszi honlapján a NAV, és folyamatosan frissíti is azokat. Az aktuális listák ide kattintva érhetőek el.

Forrás: NAV

kép forrása: Canva

Szerző
Szabó Éva


Olvassa el a teljes cikket