A bejárónő után idén már regisztrációs díjat sem kell fizetni

2 hónapja ezelőtt 35

bohócdoktor szja 1% felajánlás

2024. január 1-jétől a háztartási alkalmazottat foglalkoztatóknak már nem kell regisztrációs díjat fizetniük. Ez a foglalkoztatási forma teljesen adó- és járulékmentes, abban az esetben, ha nem felejti el bejelenteni a háztartási munkát végzőt a munkaadója. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy mit kell tudni a háztartási munka fontosabb szabályairól.

Mi számít háztartási munkának?

Ez az foglalkoztatási forma csak természetes személyek között valósulhat meg, és olyan tevékenységeket takar, amelyek segítségével a munkát végző a munkaadója számára a mindennapi élethez szükséges feltételeket biztosítja, mint például:

  • lakástakarítás,
  • főzés,
  • mosás,
  • vasalás,
  • gyermekek felügyelete, házi tanítása,
  • otthoni gondozás és ápolás,
  • házvezetés,
  • kertgondozás.

Milyen fizetési kötelezettségek merülnek fel e foglalkoztatási forma esetén?

A szabályszerű háztartási munka esetén a foglalkoztatót és a háztartási munkát végzőt sem terheli semmilyen adó- és járulékfizetési kötelezettség sem.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a foglalkoztató számára az adó- és járulékmentesség feltétele az, hogy a foglalkoztatás megkezdése előtt bejelentse a munkavállalót. Korábban a NAV-hoz történő bejelentéssel egyidejűleg havi 1.000 Ft-os regisztrációs díjat is kellett fizetni, ami azonban 2024. január 1-től megszűnt.

Ha a foglalkoztató elmulasztja a bejelentést, akkor az alkalmazottnak kifizetett teljes összeg után havonta személyi jövedelemadót, társadalombiztosítási járulékot és szociális hozzájárulási adót kell fizetnie, vagy akár 100 000 forintig terjedő mulasztási bírsággal sújtható.

A háztartási munkát végző keresete – a bejelentéstől függetlenül - úgynevezett adórendszeren kívüli keresetnek minősül, tehát amellett, hogy adó- és járulékmentes, nem kell azt a személyi jövedelemadó bevallásban sem feltüntetni. Viszont e foglalkoztatási forma alapján a munkát végző nem minősül biztosítottnak, így térítésmentes egészségügyi szolgáltatásra sem jogosult.


Milyen módon lehet bejelenteni a háztartási alkalmazottat?

Lehetőség van elektronikus bejelentésre, vagy a 185-ös telefonszámon, az országos telefonos ügyfélszolgálaton keresztül is megtehető a bejelentés. Elektronikusan a legegyszerűbben az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) jelenthető be a háztartási alkalmazott, de a 24T1043H jelű adatlap beküldésével az ÁNYK-n keresztül is megtörténhet a bejelentés.

A bejelentés megtehető havonta, de akár több hónapra előre is bejelenthető az alkalmazott. Téves bejelentés vagy meghiúsult foglalkoztatás esetén a bejelentést az azt követő 24 órán belül lehet módosítani és visszavonni.
 
forrás: NAV
kép forrása: Pexels

Szerző
Szabó Éva


Olvassa el a teljes cikket